Gametime insider

Latest news, news and insights on sporting events

Ronaldo scoort twee keer en Portugal overklast Ierland

Cristiano Ronaldo scoorde een fraaie dubbelslag toen een stijlvol Portugal de Republiek Ierland in Aveiro op comfortabele wijze versloeg voor Euro 2024.

Joao Felix opende de score voor een sterk gewijzigd elftal van Portugal in de eerste helft, nadat de gastheren de Republiek hadden verrast met een korte corner.

Ronaldo schoot vervolgens een onhoudbare inzet in de bovenhoek aan het begin van de tweede helft en verdubbelde zijn score met een prachtige finish op het uur.

Het was een perfect afscheid voor de ploeg van Roberto Martinez in hun laatste oefenwedstrijd voor hun Euro 2024-opener tegen Tsjechië op 18 juni.

Het was een moeilijke avond voor de Ieren, die een tweede nederlaag leden onder interim-manager John O’Shea.

De Republiek wilde voortbouwen op hun eerste overwinning onder O’Shea, een 2-1 vriendschappelijke overwinning tegen Hongarije in het Aviva Stadium vorige week.

Het was echter een veel moeilijkere opgave voor de ploeg van O’Shea in Aveiro, waar Portugal voetbalshirts kinder al vroeg gevaarlijk leek.

Joao Cancelo kreeg na negen minuten een kans vanaf de linkervleugel. Hij vond Rafael Leao, die de bal teruglegde op Felix, maar zijn schot werd geblokt door Liam Scales.

Leao speelde vervolgens Manchester United-aanvoerder Bruno Fernandes in en hij weefde langs een duikende Caoimhin Kelleher voordat zijn schot vanuit een moeilijke hoek werd geblokt door Jake O’Brien.

Kelleher moest na 17 minuten in actie komen na een slimme actie van Portugal, die begon en eindigde met Fernandes.

Hij gaf Ronaldo de bal, die Diogo Dalot vond en ondanks zijn gunstige positie in het strafschopgebied koos de vleugelverdediger ervoor om de bal terug te trekken naar Felix, wiens lage schot in eerste instantie werd gekeerd door de voet van Kelleher.

Maar hoewel Liverpool-doelman Kelleher er goed uitzag toen er al vroeg een beroep op hem werd gedaan, kon hij de openingstreffer van Portugal na 18 minuten niet voorkomen, toen zijn teamgenoten zich uitschakelden.

Cancelo nam een snelle corner en Fernandes zag Felix vrij staan in het strafschopgebied. De aanvaller van Atletico Madrid krulde een schot in de verre hoek.

Een kenmerkende vrije trap van Ronaldo ketste af op Adam Idah in de muur en rammelde vervolgens tegen de tweede paal, terwijl Portugal aandrong op een tweede treffer.

Vintage Voetbal

De bezoekers kregen uiteindelijk een aanhoudende periode van balbezit op de helft van Portugal en Idah schoot de bal vanuit een scherpe hoek in het zijnet.

Aan de andere kant sneed Leao vanaf de linkerkant naar binnen en schoot de bal bij de tweede paal naast.

Ronaldo was woedend toen een strafschop werd weggewuifd nadat hij in het strafschopgebied onhandig omver werd geduwd door Robbie Brady, maar de scheidsrechter bleef onbewogen.

Goncalo Inacio miste een enorme kans om de voorsprong van Portugal te verdubbelen in de blessuretijd van de eerste helft, toen hij naast kopte uit een mooie voorzet van Fernandes.

De Republiek zou opgelucht zijn geweest met een 1-0 achterstand de rust in te gaan, maar er volgde een nog straffere tweede helft omdat Portugal weigerde op te geven ondanks een groot aantal wissels in de rust.

Ronaldo zorgde vijf minuten na de hervatting voor een magisch moment toen invaller Ruben Neves de bal naar de 39-jarige man speelde en hij met een dubbele omhaal Scales passeerde voordat hij een schot in de bovenhoek hoekte.

Hij krulde de derde Portugese treffer binnen na 60 minuten, toen de gastheren profiteerden van een vermoeide Republikeinse ploeg.

Diogo Jota schoof de bal naar Goedkope Ronaldo voetbalshirts binnen het strafschopgebied en hij schoot de bal in de eerste keer in de bovenhoek voor zijn 130ste interlandgoal.

In een zeldzaam uitstapje naar voren voor O’Shea’s ploeg, maakte invaller Tom Cannon bijna zijn debuut met een doelpunt, maar hij schoot naast na een vrije doortocht.

Kelleher verijdelde Fernandes, wiens duikende treffer achter gekeerd moest worden, voordat Ronaldo ongebruikelijk van dichtbij naast schoot op zoek naar een hattrick.

Terwijl Portugal met optimisme de Euro’s ingaat, hoopt de Republiek Ierland een vaste manager te hebben voor hun volgende wedstrijd tegen Engeland in de Nations League in september, met O’Shea in het vizier.